Wednesday, October 22, 2008

Alahai CIKGU, Karenah SAHABAT(FINAL EXAM)

ALAHAI CIKGU!!! alahai cikgu ni bkn bertujuan untuk memperlekehkan guru, seseorang yg mengajar aku apa itu erti pendidikan; ianya adalh sedikit daripada kekesalan aku melihat nasib seorang guru yang DISEPAK oleh PELAJARnya sendiri!!!! kejadian ini dilaporkan di PERLIS. tergamam gak aku semasa ianya disiarkan sebagai mukadimah BULETIN TV3,malam tu. aduhai,adikku apalah dosanya GURU menegur seorang murid????!!!! ingatlah dik, guru-guru kitalah penyuluh hidup kita; selain dari ibubapa. apalah malangnya nasib si guru jika anak didiknya sendiri tidak mengAPLIKASIkan nilai-nilai KEMANUSIAAN sedangkan ianya ada terdapat dalam matapelajaran SIVIK DAN KENEGARAAN. apakah silibus yg diperkenalkan itu masih tidak kuat dari segi PENGISIANnya???!!! fikir-fikirkanlah dik!!! usia muda adik-adik harus diisi dgn PENGALAMAN yg MEMBANGGAKAN baik buat IBUBAPA,mahupun buat GURU-GURU adik sendiri. terkenang semasa aku di SEMELA dulu... rasanya, aku taklah nakal sangat cuma 'nakal ckit je'...hehehe... tapi, aku cukup hormat dgn guru; sepertimana yg diajar oleh GURU ku di sekolah rendah. bahkan,sehingga SEKARANG hubungan aku dgn GURU masih terjalin!!! bukan mahu MEMBANGGAKAN DIRI; cuma sebagai satu moment yang perlu dijadikan pegangan. dalam ISLAM sendiri, GURU bergelar MUALIM(betulkan sekiranya aku tersilap) dan wajib diPATUHI selagi ianya memperkatakan yang BENAR. namun,agak mustahil bukan; kiranya GURU mengajak ke jalan yang SALAH?? kejadian seperti ini kadangkala buat aku sedih!!! bayangkan kePENATAN GURU; berhempas-pulas mengekalkan keCEMERLANGAN pelajar, dengan beban sebagai IBU,bapa,ketua DAN SEBAGAINYA!!!!??apakah ianya belum cukup lagi untuk mengukur PENGORBANAN seorang GURU????!!! p/s: coretan ini dedikasi buat mereka yang pernah bergelar GURU kepada aku. sejambak ILMU, semanis BUDI, seindah KASIH; buatmu GURU!!!!buat SAHABAT yg masih di peringkat MENENGAH yang terbaca NUKILAN ini, harap KITA boleh saling BERPESAN-PESAN. KARENAH SAHABAT DI MUSIM PEPERIKSAAN. agak melucukan gak memerhatikan peel member-member aku kat cni. mane tak pelik, test wat main-main; assignment apatah lagi!!! sekali final exam boleh pulak nampak KESUNGGUHAN mereka dalam PELAJARAN!!! HAHAHHAAH!!! apa-apapun, kami tetap stay COOL!!! ALIM, UDIN, CHEKER and ALANG sempat g jamming memalam!!! meanwhile, AKU n ACIQ still mengadap lap top surf internet kat HAYAKI!!! memang cool ar!!!hahaha!!!! namun,bile time blajar, kite wat sungguh-sungguh. sampai ade yang tak tido!!! amik ubat ngko!!!! quallity best than quantity!!! aku da bgtau korang bende ni.. thats why,ble masuk examination hall bley jadi black out!!! anyway, i'll pray for our SUCCESSFUL!!! next sem,kite wat g gempak!!!! hahaha!!!

2 comments:

amiechomel said...

Thank You Shahzul, students like you la yg membuatkan kami guru2 ni terus bersemangat untuk mendidik remaja2 sekarang ni, walau berdepan dgn mcm2 kerenah. Alhamdulillah...

MeeT uNcLe sHaH said...

bukan nk bangga diri,tapi inilah realiti pelajar sekarang...
xsalah guru dijadikan rakan. tapi,harus ada batas batasnya...