Wednesday, November 26, 2008

MeeT Me as SOD aT Twintech RestauranT!!!

The S.O.D My first day assigned to be Supervisor of The Day for restaurant operation, menggantikan Tajuddin yang baru kembali ke kolej. Memang pada mulanya, aku rasa agak tertekan untuk mengendalikan semua kerja hari ni. BAayangkan, kerja on the spot!!!??? Huh, ape la nasib kan??? Da memang tipikal keja aku mcm ni... Realiti hospitaliti 24hours operation!!! Alhamdulllilah, kerjasama daripada crew aku hari ni melancarkan semua kerja. Memang pada mulanya, keadaan begitu menyesakkan kepala aku, lebih-lebih lagi preparation yang belum perfect sepenuhnya. Menu card, Beverages, Skills of Taking Order, Intro to Food Menu semuanya perlu dipelajari dalam masa 2 jam. Briefing Session yang sepatutnya bermula 10 sharp, hanya dapat dilakukan selepas hampir 40 minit. Kena plak time tu ade yang tanye soalan bodoh; table setting started at 11.45 am. 15 minutes before restaurant opened to guest!!! Mau tak kusut time tuh!!! Hahahaha!!! Nasib baik, aku terikat dengan etika perhotelan; "we are actor and actress" kalau tak memang aku maki-hamun crew yang ada... Hehehehe... Mcm kat Pagayaman Pit Stop dulu... Sweet memories!!! Bukan senang sebenarnya dealing with guest because customer always right!!! Dalam situasi ni, dengan tunjuk ajar Serving Instructor, Mr Nik Salehuddin; semuanya berjalan lancar. Thank you cik!!! Biarpun, ada situasi yang hampir-hampir beliau mengamuk!!! Hahahaha... Rilek ar bro, gua pon macam tu gak... Hehehehe... Food presentation that created by Nadia(Chef of The Day) agak unik gak bagi aku. Especially, bile tengok food art created by them(Kitchen crew). Tak sangka, diorang begitu berbakat menghasilkan sesuatu yang kreatif hasil imaginatif yang cemerlang!!! congratulations to Kitchen crew especially The Instructor, Ms. Salimah yang begitu komited dengan tugas hari ini. Hehehe... For my crew, as I told you all before; in this industry we are practical people where dealing with practical problem!!! Means, setiap masalah baik melibatkan guest, partner mesti ada penyelesaiannya!!! Perancangan yang teliti, harus ada dimana must follow the sequence!!! Tak payah jadik skema, mikir dirik ar!!! Hahaha!! Komen ckit pasal korang: a) Udin a.k.a The Bar Tender Dengan gaya selamber ya-ya, ko rilek ngan keje wat air walaupun masa tu da menunjukkan pukul 12.06 minit!!! Good job, bro!!! Anyway, you should try the best perfomance to achieve satisfaction in your future job... mungkin hari ni, keje ko senang ckit, tapi tak tau next week???!!!! b) cHeker a.k.a The Waiter Aku tau ko pon agak ragu-ragu nak proceed as a waiter. Tapi, tak cube tak tau!!! Nampak kekok pada mulanya, tapi aku cuba berkongsi ilmu banquet yang pernah aku pelajari di Hyatt and Nikko Hotel. Hopefully, ape yang aku kongsi dapat ko aplikasikan sampai ko resign dalam industri ni!!!! Hahahha!!! Akhirnya, aku pon tau ape sebab yang buat ko agak kekok, ko tak isap rokok!!! Hahahaha!! Aku pon sangap time tu, dowh!!! Anyway, please keep your smile... Penat macamana pun, senyum satu kemestian!!!! Last one, try your best after this ang good luck!!! c) Rozaini a.k.a Hostess and Receptionist Firstly, thanks a lot sebab bantu aku create front page untuk menu card. Tak banyak komen aku, sebab ko agak pendiam sikit... Hehehe... Apepun, percubaan yang baik walaupun ada sedikit masalah sewaktu calculate duit after closing!!! Tak der masalah kalau berani mencube, betul tak??? d) Mimi a.k.a 2nd Waiter Memang ko bermasalah sikit!!! Hehehe.. Tapi, takper sebab ni kali pertama. First, please be alert to guest and welcome guest with smile!!! Thats all!!! e) Ruby a.k.a The Steward Ko??!! Alert sikit ngan situasi dan please dont make situation being more complicated!!! The last one, kawan-kawan; nak aku komen instructor kite tak????!!! Hehehe.. Give your feedback!!! Hahahaha!!! Anyway, sweet memories to working with all of you!!! Satu memori yang pasti kita rindu pada masa akan datang. Harapnya, blog aku ni dapat menjadi pengantara yang boleh menjadi rujukan masa depan!!! Hahahha!!! Happy working, dont scare to trying, keep smile, and keep our moments there!!!

2 comments:

chekerdeese yum yumm said...

dye mmg puake..
asyik cri spoil gua je..
perghhh..
skit hti syiallll....
dtg zaili lg menyirap aku...
mmg la aku..
lalala..
huahuahua..
anyway..
that's my experience as a waiter..
wawawawawa..

MeeT uNcLe sHaH said...

rilek,bro...
tu first time..
and remember; practice make perfect!!!