Sunday, May 3, 2009

TRAGEDI DI SEMELA: Aku Tak Boleh Lupa!

Salam Semua.

Ntah kenape fikiran aku sekarang ni merewang jauh mengingatkan waktu aku study kat SEMELa dulu. Satu-satu peristiwa yang pernah mencoretkan kenangan aku boleh teringat. Bukan samar-samar tapi keseluruhan isi pentingnya! Hahahahah!

Yang paling aku ingat, “TRAGEDI FIREDRILL”. Meskipun tarikh dan masanya aku tak ingat secara tepat tapi peristiwa tu la yang buat sesetengah pelajar berasa gundah-gulana! Dalam sebulan gak bebudak tu kena perang emosi.

Erm… Lets start the story…

Pagi yang hening, boring dan berlalu secara lembap.. waktu pertukaran kelas S**T***. Masa peralihan digunakan untuk “bermain” secara riang, ada yang bersembang.

Paling “riang” bebudak 2 orang kat luar tu. Sorang men paip bomba, konon-kononnya mememdu kenderaan bomba.

Kemudian, “T*, ko rasa kalau aku buka emergency bell tu ada keluar bunyi ka?”

“Ntah, nda aku tau. Cuba ko try!”

Minah sekor ni pun, masuk ke dalam kelas. “o**, ko ada gunting ka, apa ka?”

“ko mau buat apa jua kan?”

“aku kan menggunting..”

Gunting diserahkan. Seorang pelajar berasa ragu-ragu dengan permainan riang 2 anak rebina di luar kelas.

Kaki dilangkahkan mengarah ke luar kelas. Kedengaran…, “Nda jua bebunyi ni, T*…”

Pelajar yang melangkah ke luar, “ salah bah tu,cuba ko cucuk sedikit, pastu ko ambit…”

Mamat ni wat selamber, yo-yo O takder benda nak jadik… Tetiba… “KRRINGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG”

BAPAK, LOCENG KECEMASAN BERBUNYI DENGAN DERAS!!!!!!!!!!!!

Tindakan refleks mamat ni yang patut di puji:

~ Melompat masuk ke dalam kelas

~ Menutup pintu kelas serapat yang boleh

HAHAHAHAHAHAHA!

Hakikatnya, ia mengganggu proses P&P satu sekolah! Paling best, kelas poyo sebelah ni tengah ada kelas SEJARAH.

Selamber badak je Cikgu tu kate, “tak ada ape-ape. Kita teruskan belajar..”

Ish, dia tak pelik ke loceng tu bebunyik lebih panjang dari 3 harakat?!

Pengumuman dibuat.

Semua pelajar berkumpul di Padang sekolah seperti latihan Sekolah Selamat. Bebudak riang yang terlibat (masa kejadian keriangan telah terbang bersama kegusaran!) poyo pulak kan konon-konon boleh jadi penyelamat. Buat macam takde ape-ape.. Diorang kan bekas pelakon!

Paling poyo, mamat yang dipuji. Siap request nak amek gambar! Hahahahaa! Hebat tul lakonan hari tue…

Ntah camane ada cadangan, nak panggil jurutera bomba. Mamat tuda cuak. Memang naseb baik time tu, uncle fireman ni memang lembap.

Laporan Bomba menyebutkan: “KEROSAKAN TEKNIKAL”

HAHAHAHAHAHA!

Sekolah plak cam tak puas hati.

Pagi yang indah, bebudak ni terlihat Fire engineer wat spot check kat kawasan terlibat!

Ala, wat cam biasa je eak? Tunggu korang! Memang siap ar pasni!

PERHIMPUNAN PAGI JUMAAT.

“pihak sekolah tidak akan teragak untuk buang pelajar yang terlibat!”

“menyusahkan orang!”

“kerja sabatoj!”

“pihak sekolah mensyaki mereka yang lakukan kerja-kerja ni mesti pelajar nakal Form 5!”

Lebih kurang camtu ar, ayat PK Pentadbiran time tu.

Eh, kelas budak riang tak disebutkan la! Dan, semua tu bias buat mereka tersenyum dan tergelak besar! Wakakakaaka!

Betapa senangnya mereka dengan hasil eksperimen guru-guru! Meskipun mereka sedar ada sesetengah pelajar Form 5 yang disebutkan terlihat gerak-geri mereka yang terlebih riang pada waktu kejadian!

Maka, satu bai’ah di ikrarkan.. “biar pecah di perut, jangan pecah dimulut”

“aku nda mau kana buang sekolah”

Heh, tau plak korang cuak kan?! Hehehehehe….

Maka, rahsia itu terus kekal dengan selamat selama 4 tahun ini. Begitupun, isu itu tetap jadi idola waktu bercertia kala perjumpaan tidak rasmi mereka!

aku sendiri tak pasti, ape jadik kalau rahsia tu terbongkar awal. Memang gelap masa depan kanak-kanak riang tu!

Hahahahaaha! Stop! Aku tuliskan cerita di belakang tabir plak!

1. Kes ni merupakan kes paling lucu, tragik dalam sejarah SEMELA.

2. Rupa-rupanya da 4 tahun kes ni terjadik. Erk, korang rasa kes ni da ditutup ke?

3. Harapan aku: siasatan mesti dijalankan semula! Kanak-kanak terlebih riang seperti mereka tidak patut dilepaskan begitu saja!

KANAK-KANAK RIANG TU: ADA BERANI?!

WAKAKAAKKAKAKAKA!

55 comments:

amiechomel said...

siapakah kanak2 riang berdua itu? adakah anda adalah salah seorang dari mereka? hahaha!

p/s apsal i tak ingat peristiwa ni ek? i tak de kat sekolah ke waktu tu?

MeeT uNcLe sHaH said...

Salam,

Hahahahahaha!
Tak bley citer lebih2 takut kena siasat!
wakakaakaka!

Sebab, Pn. Dona betul2 marah sebab kes tu!! ;p

Kes ni jadik tahun 2005, time tu SEMELA under Program Sekolah Selamat
;p

adridz1 said...

hahaha!!
imbas knangan silam siot..
psal 'FIREDRILL' je ko tulis aq da ingat smething,mmg pristwa ni la yg buat 1 sek x pcy lg dgn bunyi loceng kecemasan 2.
korg punya psal la ni!!

mat bomba 2 pn 1,yeye je mslh tknikal..:-p

aq tau sapa buat???
mamat dlm crita 2 pn aq tau:-)

MeeT uNcLe sHaH said...

Salam,

Eddie,
Hebat jua influence time atu kan?
Hahahahahaha!

Jangan ko sebut nama2 yang terlibat! Karang kamu pun tekana jua tu!
BERSUHABAT SELAMA 4TAHUN!

hahaahahahaa!
;p

Little Mike (LM) said...

sya gagaran kalau main paip bomba.. sya paling suka main tu 'tabung uji' yang tergantung di dinding untuk memadamkan kebakaran... hahah.. dulu2 la...

Anonymous said...

laraab ko chid..haha10x

fahana_ann said...

hakhak..tak habis ketwa..huhu..kasihani lah mereka..dah lepas tu dah la..hehehe..buat gamat je..huhu..
prnah lthan firedrill kat sini, tak tersedar bunyi loceng..kalau betul2, akulah yang trperangkap..huhu..nasib baiks mpat msj memberk kat mane,sebb kdatangan penyertaan aktvti kolej diambil!hakhak..

SOFIE FOEVA said...

tak taw la abg shah ditutup atau belom kes tu..hahahaha!!! kelakar eh....

sapa kanak2 riang tu????
sy mau tau nii...
xD

MeeT uNcLe sHaH said...

Salam Semua,

LM,
Thanks for visit my blog. Tu la bha tu, sy pun suka juga men tu APAK!
Hahahahaha! Sweet memory, bro!

Anonymous,
Hahahahaha! Aap bulih buat geng! Tetiba teringat time dulu2! ;p
Erk, sapa ni ah?


fahana_ann,
Time tu tak ingat ape2 dah. Yang penting, reputasi sebagai pelajar "baik"!
Hahahahaha!

Sofie,
Kanak-kanak riang tu tepaksa dirahsiakan identiti meereka sehingga ke satu masa mereka tampil dihadapan blog ini!
Hahaahahahaha!

p/s:
Aku tak abes gelak,sekalipun entri ini telah hampir 4tahun berlalu!

Zay_Gon said...

haha!!
kenangn t'indah 2..
aikk??
cm nm lg samsons 2..
haha!!
in memory ba 2 sid..
mat bomba 2 sj backup ank buah yg da dlm crita 2..
haha!!;p

MeeT uNcLe sHaH said...

Salam,

Ong, bukan apa mengkali satu keturunan lamabt pick up!
Wakaakakaakaka

Atutah kana suruh pencen awal tu!
Hahaahhahaah!

p/s:

Ko nda takut ka Cg Dona baca entri ani? Kedapatan, nama mu tarang2 ku tulis!
Hahahahahahaah!

Zay_Gon said...

bkn ya tau jua nama glamour ku 2..
hahaha!!
wui kimbet!!
blh blah la lu!!
hahaha!

MeeT uNcLe sHaH said...

Ong,

Takut banar ko kedapatan bha kan?
HAhaahahahaha!

Nda apa, susah senang kta bersama-sama. Kalau kedapatan pun, aku bgtau ja Cg Dona, skru atu ko suruk bawah meja mu.

Gunting yg c Nandung guna, gunting mu!
Hahahahahaahah!


p/s:
Aku mo jadi jujur da ong. Nda ku mau menipu lagi. Nda berkat ilmu!
Hahahahahaha!
;p

Zay_Gon said...

kimbet ko sid!!
b'andat ke dinding ni krg!!
gunting 2 bni2 yg punya..!!
b'gandang bnr jelama ani!!

MeeT uNcLe sHaH said...

Ong,
Ko punya jua kali ah..
Balum ku lupa!
Hahahahaaa!
Banarnya, ko ani kan lari dari kesalahan bha kan?

Matai, takut suda c geng!
Wakakakakaka!
;p

Zay_Gon said...

no problm la broder..
relax la..
bnde da lalu biar ler..
jgn ingt lg FAHAM!!
;p

MeeT uNcLe sHaH said...

Ong,

Rilek ja bha, nda jua kedapatan tu. Mun kedapatan, aku duduk jauh.

So, sapa2 yang ada di Labuan atu; ingat2 tah sj!
Hahaahahahahhaah!

Zay_Gon said...

ai..
bln 8 aku chaw dr lbn ma..
cr la aku d sn klu blh..!
haha!;p

MeeT uNcLe sHaH said...

Adui, Ong2..
Mun nganya di Politeknik KK atu, nda jua basar mana kaliah!!
Sanang2 ko kedapatan!

Wakakakakaka!
D mn tah lg kunun ko kan betapuk?
;p

Zay_Gon said...

siot ba ank ni!!
d sabutnya lg poliKK 2..
punya sandi!!
boleh blah la lu beb!!!

MeeT uNcLe sHaH said...

Rilek ko Ong!
Atu, balum lagi aku sabut Jabatan pengajian mu!

Atu, tarang2 tia ko kana cari dulu!
Hahahahahahaha!
;p

Zay_Gon said...

haha!
x pedah d bgtau ko ni sid eh..
suma d sabutnya..
cr la klu dpt..
haha!!;p

MeeT uNcLe sHaH said...

Lagi satu ng, latest picture um ada arahku!!
Jangan ko lupa!

Mun kana tampal d notice board, nda tah aku dapat menulung lg tu!

Hahaahahahaha! ;p

Zay_Gon said...

xpa ba..
mua c ong blh b'ubh2..
so..
do I care??
haha!!;p

MeeT uNcLe sHaH said...

Oh, yeah?!!!

Nda apa Ong. Di dunia kamu buleh lari, di akhirat??!!!

Jangankan lari, kan menipu pun ko nda belurih!
Percuma ko neraka di siring!
;p

Zay_Gon said...

woi sid..
ko ckp ni cm ko x t'babit??
jgn bt2 lp la..
ko la ketua kelas plg haprak ms 2..
ketua klas hancur!!
haha!;p

MeeT uNcLe sHaH said...

Rileks ko Ong. Time tu aku ada reputasi yang baik! ;p

Ensem tu satu aset tambahan, famous tu satu bonus!

Hahahahaahaa!
Lagipun, aku bukan dalam senarai most wanted Lajau. Cam ko jua kan?

Tpy, that time ko nda famous, nda ensem!
So, ko layak untuk dikenakan hukuman!
Hahahahahaa!
;p

Zay_Gon said...

b'lagak btl la mamat ni!!
ye2oo jer kte x b'salah!!
xpe..
tuhan 2 MAHA MENGETAHUI..
jgn nak lari dr k'salahan lalu plk ekk!!
boleh blah!!
haha!!;p

MeeT uNcLe sHaH said...

Aik, ko ni melawan banar Ong?!
Hahahahaaha!

At least, aku berlaku jujur. Dengan entri ni kira aku minta maaf la dgn guru2 d SEMELA tu.

Mcm org kampung ku cakap: "LET BYGONE BE BYGONE"
Hahahahahahaa!;p

Zay_Gon said...

xda kta2 mnta maaf pn??
ktawakn ciGu2 da la..
sal ciGu mo pi brunei..
haha!!
x pndi b'taubt lgsg!!
haha!!;p

momoiTan said...

hahahaha kmu terbabit rupanya...Nda silap ku bukan tingkatan 3 ka tu kna tuduh rupanya krajahn kmu...

MeeT uNcLe sHaH said...

Salam Semua,

Ni kira minta maaf la! ;p

Moi,
Time tu kami Form4. Yang kena tuduh team2 C Jefri Danil!!!

Banar2 bedosa durang c Cha Ong!
Wakakaakakakak
;p

momoiTan said...

sapa tu ah...nma glamor nya plezz!aiks bukan masa tu kmu fom 5 ka?n kami fom 3...knpa tia sepupu ku tu sah buang tebiat hahahaha

MeeT uNcLe sHaH said...

Salam Semua,

Moi,
Nama glamer sapa? C Cha Ong mmg camiatu, cam uncle nya yg pegawai bomba tuh!!!

Hahahahahaahaha!
;p

Zay_Gon said...

moi..
br km tau!!
x pedah kn suh ke pdg skul..
haha!!
c rasid lg th..
ketua klas x b'tggungjwb!!
ngalihkn ciGu turn nek klsa ja..!hahaha!!;p

MeeT uNcLe sHaH said...

Salam Semua,

Ong,kalau aku nda betanggugjawab lama udah kamu kana buang sekolah!
Hahaahahahahaaha!

Aku berjasa jua arah sekolah, jadi cameraman. Kamu yang ketawakan cikgu2 time di padang sekolah.

Aku "BERTUGAS" time atu ;p

Zay_Gon said...

eh..
ko pn turut kn buang 2 sid!!
xpa ba..
siuk liat cigu2 b'lari..
cm kanak2 riang jua..
hahahahaha!!;p

MeeT uNcLe sHaH said...

Hahahahaha!

Dosa mu bkn takat arah Cikgu2 tpy arah diorg c JEfri Danil jua!
Hahahaahahahah!

Bek kamu minta ampun, Ong! ;p

Zay_Gon said...

eh sid!!
b'litai muha ni kang!!
ko ni cm xda prsaan b'salah lgsg!!
tuding jari ja..
pa kes??
da ku kisah ya 2??
sp suh jajal d skul..
kn kn tuduh sdh!
hahahahaha!!;p

MeeT uNcLe sHaH said...

Aku nda rasa besalah sebab aku suda wat statement camni. So, kamu( KANAK-KANAK RIANG) sila la ambil perhatian ckit!

Hahahahahahaaha!
;p

Zay_Gon said...

jd da ku kisah klu ko bt statemnt cm ni??
ttp jua ko b'subahat!!
ko pn slh 1 dr kanak2 riang 2!!
boleh blah la lu!!;p

MeeT uNcLe sHaH said...

Ok2, leave the issue. Let bygone, be bygone. Alright?!!

Hahahahaaahaha!
;p

Zay_Gon said...

okkk!!
aws ko klu ko bg ingt lg..
aku da mo lpkn ni..
hahaha!!;p

MomoiTan said...

jefri tu bah apa nma glamor nya...fom brapa kan tu??
bkan uncle ngaya abg ipar nya pun bomba kluarga bomba hahahaha

MeeT uNcLe sHaH said...

Salam Semua,

Bah, sudah2 tah. Aku ada buat entri baru, untuk keinsafan kita semua. ;p

Ong, c momoi kutuk ko family bomba!!!
Hahahahahahaahah!
BAnar jua tu moi! ;p

Cha Ong family bomba!
Hahahahahahaha!
;p

Zay_Gon said...

woi kuarga navy!!
biar tia wa..!
klu rmh angus da org handle..
ko 2 pa..
rmh angus migang snapang..kawat..
makin marak rmh!!
hahahahaha!!;p

MeeT uNcLe sHaH said...

Antam tah kamu eh!
Jgn bekakai di sini suda la! Hahahaahaha!

p/s:
Kalau kamu kan berkelahi buat blog sendiri. Ani blog ku, karang ku saman kamu 2 urang!

Hahahahahahahahha!
;p

momoiTan said...

c rasid batu apai..
ong bek kau suh family bomba mu siram ya pakai aying....

i got my own blog...caong yg nada hahahahaha saman222222!!!

p/s buat caong sepupu ku tersayang hahaa:bukan kawat ja kmi ada aying laut boleh siram2 hahaha....

Meet Uncle Shah said...

Salam Semua,

Antam tah kamu eh!
Waakakkaakkaa!

Ong, apa lg cabaran mesti di sahut!
;p

momoitan said...

nada suda ya mbals...ini menunjkan Navy manang hahahahaha hidup ROYAL MALAYSIAN NAVY!! hahahahah

Meet Uncle Shah said...

Salam Semua,

Correct! RMN always win!

1. Free corrupt: RMN
2. Best unit: RMN

SEDIA BERKORBAN!

CahyaCinTa said...

tau nda bah....at the end bomba klah hahahah

momoiTan said...

at the end bomba klah hahaha

Zay_Gon said...

woi moi!!
no2!!
stakt ko..
dpt lg ku m'blz ni..
x ku kisah bomba klh..
bkn aku jua..
aku bussinessMAN!!
kaya 2..dpt uph urg tunu rmhmu sm c rasid!!
hahahaha!!;p
be careful with dat!!
hahaha!!;p

MOmoiTan said...

besnes man kunun jua apa???
ice2 baby ka....
pusher bnarrrrrrr.....
hahahahahah....
see u in court marsyal!!!