Saturday, May 16, 2009

Salam Dari New Zealand PART II !

Salam Semua.

“BUZZ!” signal minta simpati untuk dilayan melalui YM Messenger!

Aha!

Hari nie (11th may), sahabat di seberang laut aku, Ranniey mengirim berita. Setakat bertanya khabar. Cerita meleret ke kehidupan kami sebagai student. Bezanya cuma; aku local dan dia, international. Situasi yang berbeza, cuaca, suasana tapi ada pengalaman yang terisi hampir sama.

Aku memang salute ngan member aku sekor ni. Serious! Aku dengki dengan kejayaannya, inspire me to struggle same as his student life. Aku mahukan cita-cita aku terlaksana. Bukan mengejar dunia bebas, internasional mereka! Aku cuba bertanya kalau-kalau ada kolej yang menyediakan program yang aku pelajari. And, aku akan tetapkan matlamat ke sana.

Sebelum ni, beberapa tahun lepas aku ada bagitau mama yang aku mahu wat further study kat NZ. And, exploring ski resort industry kat situ. Eh, aku nak citer pasal member aku la! Bukan nak citer pasal aku!

Back to title!

Dari bertanya aktiviti semasa, kepada pertanyaan khabar sahabat lain. Bercerita tentang Eddie yang mahu mengambil course pendidikan. Mastini, juga dalam bidang yang sama. Kemudian, bertukar gambar.

Gambar beliau ke bot mewah aku. Dan, gambar aku ke lap top cikai beliau! Aha!

…File sending…

Tapi,

“wei, bru aku perasan”

“apa” jawapan slamber.

“ko curi ayat ku!” emosi terkejut.

“haha”

“Biar tah”

“Sekali sekala”

“Hahaha”

“Pinjam ah”

“Nnt ku mulihkan” tanpa rasa besalah.

Ok, leave the issue.

Dari gambar tu, bermacam analogi yang aku mesti tapis! Mesti! Biar jadi rahsia kami. Tapi, kami bukan rahsia seorang lelaki sejati seperti kami! Aha!

Biarlah rahsia, kata Datuk Siti.

Tanpa rasa malu.

“Bah.”

“Jgn lupa promote kadiaku.”

Ayat-ayat yang menunjukkan kegersangan dari seorang jejaka! Aha!

Anyway, aku cuma berjanji untuk publish this entry dalam jangkamasa seminggu. Perghhhhhh, cam janji perkhidmatan kerajaan je! Tapi, sungguh aku mahu publish entry ni, supaya bila aku sign in blogspot dan membuka lembaran ini, aku akan bersemangat. Aku akan ceria! Aku jadi bangga! Dari Lubok Temiang ke SEMELA. Dari SMT Labuan ke UNITEN. Anak Malaysia berjuang demi ilmu! Aku juga mahu title itu. “BERJUANG”!

Supaya jadi inspirasi mereka, pembaca blog aku. Seperti, Cha Ong yang tidak segan silu menghamun aku di teratak aku untuk “menghinakan diri”. Aha! Melalut lagi!

…File by file was sent…

Aku promote gambar-gambar sahabat perjuangan ilmu kami: Aku, Eddie, Subrie.

Juga, guru yang menabur “peluru” pada ilmu kami: Cikgu Fazidah, Cikgu Nurfiah.

Paling mahal, gambar si Cha Ong tengah mandi! Aha! Sensored! Satu lagi sejarah peribadi Cha Ong tersingkap.

Slim and vogue!

Teruskan kalian dengan persoalan yang memungkinkan segala kebenaran ini!

Monolog AKU:

Sahabat,

Aku kirimkan cerita

Mengabadi perjuangan kita

Jauhnya jarak

Bukan satu alasan untuk berhubung antara kita.

Antara budaya dan identiti

Doakan tidak terhapus tradisi bangsa.

Cerita ini, cerita semua

Inspirasi bangsa untuk pulau kita.

Bukan mahu mendewakan status

Ia inspirasi berenang dilautan ilmu.

Aku tulis ini

Supaya kita kenal asal-usul peribadi diri

Tanpa guru, siapalah kami.

Sebagai bukti mewangikan keringat bakti!

Bonus untuk Ranniey:

Sahabat-sahabat ku, Ranniey boleh dihubungi melalui

http://therainworld.blogspot.com

ranniey_forever@yahoo.com.my

P/s:

Bukan maxis, jauh sekali DiGi.

Kaki punya bicara:

Thanks friend.

Gambar kiriman mu buat aku mimpi indah

Malam tadi.

Aha!

Ayat ku, kini milik kamu:

Sepi berbahasa lagi.

Rindu datang lagi.

Semangat terbakar lagi.

Sabar, aku pesan pada diri.

Berjalan.

Ku cuba mengerti.

Fahami hidup, tak semudah seperti yang aku cari.

Kepada cha ong:

Jangan dilihat kepada wanita seksi

Ia tidak memberi apa-apa sumber inspirasi!

19 comments:

Cha_Ong said...

wow!!
lm x dgr crita sal ranniey..
bgs jua ko bt N3 sal ya..
dpt tau p'kmbgn ya..
i'm so proud of him..!
tp pa yg ko tls sal aku 2 fitnah s'mt2!!;p

Meet Uncle Shah said...

Salam,

Rilek ko Cha Ong, ini sekadar imaginasi aku.
Hahahaha!

Aku create this entry with a tribute to all my friends!
;p

Cha_Ong said...

sal "bot mewah" 2??
pa kes 2??

CahyaCinTa said...

he so lucky dpt further study kat oversea...jeles i..hahaha gmbar caong mandi eeee discustng lorh!hahah

Cha_Ong said...

moi..
ko mmg p'jelez..
coz c rasid xda trh gmbrmu mndi d blognya..
hahahahah!!;p

TheRain said...

hahahaha.... gambar c cha ong mandi... aku mau publish d blog aku...hahahahah... thank u cerita pasal aku..wahhahahaha

AdRidz1 said...

FUH!!!!
bestnya dorg stdy d overC..
br nmpk gmbr 2,blm lg d sna:-(

tp kn,aq liat c Ran mcm len ckit oo..
mcm mkin basar kuliat,knp kn 2 Ran?
bnyk mnum SUSU ka?
hehehehe:-p

utk caong plak..
erm..gmbr 2 kn c rased ada sent arah ku,ia srh msuk kn dlm U TUBE..
cb ko liat d U TUBE,ada 2..
jgn mrah arh..
c Rased yg srh..
heheheheh:-p
nda jua nmpk jelas mua mu,aq kasi kabur2..
hahahaha:-p

Cha_Ong said...

wui..
klu mo gmbr aku mndi lg mnta ja..
aku blh send pki email..
byk ni cni..
hahahaha!;p

CahyaCinTa said...

eeee caong utak rosak sudah apa mau jdi ni????ish2 hahah....buat apa plang ku ambil gmbar tem mndi..x senonoh apa daa...

SOFINAH LAMUDIN said...

salam abg shah...
Ranniey tu, ex semela?
Hebat ye...senior2 sy mmg hebat2 belaka oo...

Lagi satu nak komen...abg shah terer sastera kio? hehe~ smart bahasa tu :) ...

Meet Uncle Shah said...

Salam Semua,

Cha Ong,
"Bot Mewah" tu refer to my lap top! Hahahahaha! ;p

p/s:
Jgn lakukan kelucahan melampau dalam blog ni. Lucah yg melampau atau separa lucah tidak dibenarkan!
Hahahaha!
;p


Momoi,
C Cha Ong telampau seksi maybe. That's why, we need to published his picture!
Hahahaha!

p/s:
Jgn tiru lucah yang dilakonkan Cha Ong!
;p


Ranniey,
Biar ini jadi inspirasi!
;p


Eddie,
Ko pun satu, "SUSU" ja yg ko ingat!

p/s:
Ko suda masuk kategori wajib kawen ni!
;p


Sofie,
Sememamgnya, SEMELA tempat kami diberi harapan, diberi dorongan! Terima kasih cikgu!

SASTERA? Tak hebat. Cuma pegang title 2tahun best student Sastera Melayu.
Hahahaha!

TheRain said...

hahahaha..sedap tuh susu di sini..sedap hingga menjilat jari....
hahaha... woi... siapa abg shah tu???... bari gali.....

Meet Uncle Shah said...

Salam,

Erm, susu?? Kana tandang sapi baru ko tau!!!
Hahahahaha!
;p


Abg Shah atu nama romantik bha!

p/s:
Jgn jeles!
Hahahahaha!
;p

Cha_Ong said...

woi sid!!
ko jgn bg aku ilap!!
b'litai muha kang!!
m'hebohkn k'seksianku adalah 1 k'salahan yg besar!!
ko ingt ni jom heboh ka??!!;ppppp

CahyaCinTa said...

pehhhhh caong buat aksi tak senonoh rupnya ishhh gali2 hahaha....ilap tu c caong ah..nda tahan iman nya....hahaha taubat lah sebelum kmu semua di taubatkan hahah

SOFINAH LAMUDIN said...

2 tahun best student sastera melayu??
MODEN dan TRADISIONAL? waktu form 6 tu?

Meet Uncle Shah said...

Salam Semua,

Cha Ong,
"jom heboh, heboh!"
hahahaha
;p


Momoi,
jangan ditiru Cha Ong!
hahahaahah!
;p


Sofie,
Abg tak penah masuk F6, menang anugerah tahun 2005-2006.
;p

TheRain said...

geli aku mendangar abg2 ni..hahahahaahahaha..jgn kamu panggila abg shah...panggil cit ja... cit buleh,sit..chid..shit tu jgn lah...hahahahaha

CahyaCinTa said...

hish caong tu bgi cth yg - sma aku pa lah..ptut nya ya bgi cth yg baik hahahaha....kehkehkeh ABG ah.....