Thursday, June 18, 2009

Antara Peluang & Harapan!

Salam Semua.
Semalam, waktu aku menghubungi family aku di Labuan aku dapat berita yang cukup menggembirakan. A thousand congratulations to my lovely cousin Azeema, Nina and they friends winning in Robotik Competition peringkat WP Labuan. Ini, rasanya kali pertama SEMELA menduduki tempat kedua setelah beberapa kali gagal dalam percubaan sebelum ini. Sebenarnya, ada cerita indah disebalik cerita kemenangan mereka especially for Nina. I was told her before this, "SEMELA adalah tempat terbaik untuk menonjolkan diri". My expectition exactly true! Now, diorang betul appreaciate SEMELA sebagai hub kejayaan diorang. My lovely cousin ni, sebelum ni study kat SMK Pantai. Masa kat SMK Pantai ni, dia ni selalu sebut yang susah nak bersaing sebab her teachers always spot to top students, yang famous. So, dia ni rasa macam dipinggirkan. Thats why, after PMR aku suggested to her, hijrah ke SEMELA. Dengan harapan, perasaan rendah diri beliau tu akan terhapus. Alhamdullillah, 2 tahun hampir berlalu dan kejayaan beliau telah bersinar. From my deep heart, kemenangan ni bukan lagi satu penghormatan kepada mereka tetapi satu penghargaan kepada SEMELA. SEMELA yang bagi mereka peluang dan harapan! Sungguh, kalau bukan di SEMELA, aku tak pasti tempat mana aku harus meletakkan diri ni. Begitu juga mereka yang pernah bergelar keluarga SEMELA. Emosi ni pasti hampir sama. Especially, bila kini SEMELA diterajui oleh Cikgu Sahar. Seorang komited, dihormati, penuh misi untuk membangunkan SEMELA since he came into SMELA. I still remember that! Meskipun, waktu tuh Cikgu Sahar dibayangi sebagai bekas Ketua Sektor di JPN Labuan. Tapi, ketegasan dan kelembutan beliau sebagai seorang ketua sebenarnya memacu kecemerlangan SEMELA sehingga kini. Serius, sebagai seorang yang pernah duduk bersembang dan bercerita masalah pengajian kepada beliau aku cukup hormat kepada "Ketua Kampung SEMELA" ni. 3 tahun menerajui SEMELA; banyak pembangunan infrastruktur dibangunkan, yang telah siap dan masih dalam pembinaan. Dalam blog beliau sendiri, apabila dinamakan sebagai pengetua SEMELA 3 tahun lalu, satu penghormatan yang cukup bermakna kepada beliau. Sehingga kini, aku masih dibayangi akan ketegasan beliau, baik semasa berada di dalam SEMELA mahupun di luar SEMELa kini. A thousand congratulation to him and SEMELA especially! To Nina, tonjolkan diri tapi jangan sampai terleka. Kemenangan korang tu, kemenangan semua! Anyway, dont forget to say "THANK YOU SEMELA!"

1 comment:

CahyaCinTa said...

congrat2..
aku agree sangat sejak cikgu sahar ambil alih smk Lajau..bnyak sangat perubahan..Honestly lah compare dgn yg dulu smk lajau cuma jadi tempat buangan budak2 jaat..Am i right?
Cikgu sahar concern sangat sngat dgn student dia..Aku still ingat satu peristiwa yg aku n da geng buat...hahaha masa zaman jahiliah kmi di smk lajau..Sepatutnya kami kena marah,atas apa yg kmi lakukan but Cikgu sahar juz give us advice dgn cara yg baik..Mula cuak beb ingat kena marah!So dengan ini aku membuat pengakuan yg aku bangga,pernah menjadi warga SEMELA heheh...